Bij de klimaatregeling van een woonomgeving spelen ramen een belangrijke rol bij de warmte-isolatie. Traditionele beglazing biedt bijna geen weerstand tegen zonlicht en thermische zone. Met andere woorden, in de winter wordt de verwarmde lucht van binnen gemakkelijk naar buiten geleid, en in de zomer wordt de warmte van buiten naar binnen geleid.
Begrijp hoe de klimaatbeheersing van jouw huis kan afhangen van jouw ramen:
Voorkomen van warmtestroom
Warmte kan heel gemakkelijk door gewoon glas geleid worden. Als het aan de ene kant warmer is en aan de andere koeler, zal er een natuurlijke warmteoverdracht door het glas plaatsvinden.
Als je ’s winters de verwarming aan hebt, is het laatste wat je wilt warmteverlies door het raam. En, in de zomer zult je willen dat de warmte buiten het huis blijft.
Sommige ramen zijn beter bestand tegen warmtestroom dan andere. De gecombineerde prestaties, met inbegrip van beglazing, kozijnen en afdichtingen, kunnen worden afgemeten aan de taak om warme en koude lucht gescheiden te houden.
Minimaliseer warmte-uitwisseling
Overweeg hoe je het klimaat in jouw huis kunt verbeteren door rekening te houden met een aantal factoren. Als waar je woont de winters lang zijn en de zomers kort, is het noodzakelijk dat het raam de warmtestroom van de ene naar de andere kant beperkt. Daartoe moeten bestaande kieren worden gedicht en moet worden geïnvesteerd in thermisch isolatieglas, liefst in combinatie met rolluiken die je doorheen de dag op het warmste punt kan sluiten.
Als het in jouw stad het hele jaar door warm is, zal het temperatuurverschil tussen de lucht binnen en buiten het huis nooit zo groot zijn, in welk geval het belangrijk is om op de inval van zonnestralen te letten.
Hoe kiest je de juiste ramen voor warme streken
Een groot deel van de warmtewinst wordt veroorzaakt door stralingswarmte van de zon die rechtstreeks door de ramen dringt. De oriëntatie en de grootte van de opening bepalen de intensiteit van de blootstelling: hoe groter de opening, hoe groter de hoeveelheid warmte die de kamer binnenkomt of verlaat.
De keuze van het glas moet gericht zijn op de beheersing van de zonnestraling. Stralingswarmte die op glas valt, kan worden geabsorbeerd, weerkaatst of doorgegeven aan het interieur. Deze gedragingen zijn afhankelijk van de kenmerken van het glas.
Verminder de hitte
Als je in een gebied woont met lange warme zomers en zachte winters, blokkeer dan de niet aflatende hitte met meer reflecterend glas. Hoe groter de invalshoek van de zonnestraling, hoe groter het gedeelte dat door het glas wordt weerkaatst.
Absorbeer de zon bij koud weer
Als je in een gebied woont met strenge winters en zachte zomers, profiteer dan van de warmte in de koude maanden. Sommige glassoorten geven door hun doorzichtigheid een deel van de straling door aan de binnenzijde. Op deze manier kan speciale beglazing de warmte binnen het huis houden. Deze tip kreeg ik van de experts van Iberis Projects, een gekende bouwfirma die erg veel ervaring heeft in het bouwen van duurzame woningen in warmere Zuid-Europese klimaten.
Pas een gemengde aanpak toe
Combineer twee strategieën in slechts één raam als je op plaatsen woont waar de winter streng is en de zomer heet. Door ramen met een hoger reflectievermogen naar het oosten en westen te plaatsen, wordt het effect van de vroege ochtend en de namiddag verminderd. Evenzo zullen ramen met een hoger doorlaatvermogen op het noorden tijdens de koudere maanden waarschijnlijk meer warmte binnenlaten.